Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σέσαρ Βαγιέχο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σέσαρ Βαγιέχο
Γέννηση16 Μαρτίου 1892
Santiago de Chuco
Θάνατος15 Απριλίου 1938
Παρίσι
Επάγγελμα/
ιδιότητες
ποιητής[1], θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και συγγραφέας[1]
ΥπηκοότηταΠερού
Σχολές φοίτησηςNational University of Trujillo και Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος
Αξιοσημείωτα έργαLos heraldos negros, El tungsteno, Paco Yunque, Spain, take this cup from me και Trilce
Σύζυγος(οι)Georgette Vallejo (1934, 15  Απριλίου 1938)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Σέσαρ Βαγιέχο (César Abraham Vallejo Mendoza, 16 Μαρτίου 1892 - 15 Απριλίου 1938) ήταν ένας περουβιανός ποιητής. Αν και κατά τη διάρκεια της σχετικά σύντομης ζωής του δημοσίευσε μόνο τρεις ποιητικές συλλογές, εν τούτοις θεωρείται ένας από τους μεγάλους ποιητικούς καινοτόμους του 20ού αιώνα. Πάντα ένα βήμα μπροστά απ' τα υπόλοιπα λογοτεχνικά ρεύματα, το καθένα απ' τα βιβλία του ήταν ξεχωριστό απ' τ' άλλα και, υπό μία έννοια, επαναστατικό.

Γεννήθηκε στο Σαντιάγο ντε Τσιούκο, ένα απομακρυσμένο χωριό στις περουβιανές Άνδεις. Σπούδασε λογοτεχνία στο Universidad de la Libertad στο Τρουχίγιο του Περού. Η έλλειψη χρημάτων τον ανάγκασε να σταματήσει τις σπουδές του για ένα χρόνο και να εργαστεί σε μια φυτεία ζάχαρης, τη Χασιέντα Ρόμα, όπου είδε από πρώτο χέρι την εκμετάλλευση των αγροτών, μια εμπειρία που θα ασκούσε αργότερα σημαντική επίδραση στα μαρξιστικά πολιτικά του πιστεύω και στην ποιητική αισθητική του.[2] Ο Βαγιέχο πήρε το πτυχίο του στην Ισπανική λογοτεχνία το 1915, την ίδια χρονιά που γνώρισε τη μποέμικη πλευρά του Τρουχίγιο, ειδικότερα μέσω των συνιδρυτών του APRA [3], Αντενόρ Ορίγο και Βίκτορ Ραούλ Άγια ντε λα Τόρρε.

Το 1916 μετακόμισε στη Λίμα, όπου σπούδασε, δούλεψε σαν δάσκαλος, ήρθε σε επαφή με την καλλιτεχνική και πολιτική πρωτοπορία της εποχής και άρχισε να γράφει τα ποιήματα που το 1919 θα εκδίδονταν στην ποιητική συλλογή Οι Μαύροι Μαντατοφόροι (Los Heraldos Negros). Ο Σ.Β. υπέστη διάφορες συμφορές στα επόμενα έτη: έχασε τη θέση διδασκαλίας του γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί μια γυναίκα με την οποία είχε ερωτική σχέση, η μητέρα του πέθανε το 1920, και φυλακίστηκε για 120 ημέρες για την υποτιθέμενη υποκίνηση μιας εξέγερσης στο Σαντιάγο ντε Τσιούκο. Το 1922 δημοσίευσε τη δεύτερη ποιητική συλλογή Τρίλθε (Trilce). Στο Τρίλθε, που άρχισε να το γράφει στη φυλακή, εγκαταλείπει τους γνωστούς κανόνες της ποιητικής έκφρασης και καταργεί τη γραμματική διάρθρωση της ισπανικής γλώσσας. Τα ποιήματα εδώ διαπνέονται από έναν ανανεωτικό άνεμο, ενώ πολλά φαίνεται να είναι γραμμένα σε κατάσταση παραληρήματος.

Μετά τη δημοσίευση των βιβλίων με διηγήματα Μελογραφικές σκάλες (Escalas melografiadas) και Άγρια γλώσσα (Fabla salvaje) το 1923, ο ποιητής μετανάστευσε στην Ευρώπη κάτω από την απειλή της φυλάκισης, και παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του στο Παρίσι το 1938. Όλα αυτά τα χρόνια κύλησαν μέσα σε τρομερή φτώχεια στο Παρίσι, τρία ταξίδια στη Ρωσία και μερικά χρόνια στην Ισπανία στις αρχές της δεκαετίας του '30. Πέθανε στις 15 Απριλίου 1938, από μια άγνωστη ασθένεια που τώρα εικάζεται πως ήταν μια μορφή ελονοσίας. Τάφηκε στο Μοντρούζ, νεκροταφείο για τους φτωχούς.

Ο Βαγιέχο υπήρξε πρωτοπόρος γιατί έγραψε σουρεαλιστική ποίηση πριν από τους σουρεαλιστές, ασχολήθηκε με την αυτόματη γραφή πριν από τον Μπρετόν, έγραψε μοντέρνα ταυτόχρονα με τους μοντερνιστές και έγραψε ποίηση αποδομητική προτού ανακαλυφθεί ο όρος. Υπήρξε ένας κινηματίας της ποίησης πολύ προτού γεννηθούν τα ποιητικά ευρωπαϊκά κινήματα. Και για τον λόγο αυτόν η προσφορά του στο ποιητικό στερέωμα είναι μοναδική και ανεκτίμητη.

Ελληνικές εκδόσεις:

Ποίηση:

  • Ποιητικά Άπαντα (Οs Heraldos Negros, Trilce , Poemas Humanos, και Espana, aparta de mi este caliz), σε μετάφραση: Ρήγα Καππάτου, εκδ. "Gutenberg", 2010. ISBN 978 960 010 878 1

Λογοτεχνία:

  • Πάκο Γιούνκε :(Paco Yunque), Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2017 ISBN 9789609797634
  • Άγριο Παραμύθι :(Fabla Salvaje), εκδόσεις Ροές, 2016, ISBN 9789602834527

Το ποίημά του Poema para ser leído y cantado (Ποίημα για να διαβαστεί και να τραγουδιστεί) αποτέλεσε την έμπνευση για το τραγούδι «Διάφανος» του Θανάση Παπακωνσταντίνου από τον ομώνυμο δίσκο. [εκκρεμεί παραπομπή]

  1. 1,0 1,1 The Fine Art Archive. cs.isabart.org/person/113440. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2021.
  2. «Caesar Vallejo». 
  3. Alianza Popular Revolucionaria Americana ((Νότιο)Αμερικανική Λαϊκή Επαναστατική Συμμαχία).